Almanya’da “AKP seçim olayı” alarmı
Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri öncesinde AKP’nin Almanya’daki seçim kampanyaları Alman siyasetçileri harekete geçirdi. Adalet Bakanı Marco Buschmann’ın İçişleri Bakanı Nancy Faeser ve Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’a bir mektup göndererek nefret söylemi içeren kampanyalara karşı önlem almanın önemine dikkat çektiği bildirildi.
Rheinische PostasıHür Demokrat Parti (FDP) Buschmann gazetesinin haberine göre, “Seçimler dikkate alındığında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan taraftarlarının önümüzdeki haftalarda Almanya’da daha güçlü bir seçim kampanyası yürütmesi bekleniyor. Kampanya faaliyetleri çerçevesinde, İnsan onurunu zedeleyen nefret söylemi içeren mesajların yayılması dikkate alınmalı, buna yer vermeliyiz” dedi.
AKP’li vekil “Yıkacağız” dedi
AKP Milletvekili Mustafa Açıkgöz’ün 13 Ocak’ta Neuss’ta yaptığı konuşmada PKK ve Gülen örgütü mensuplarına yönelik “Onları saklandıkları yerlerden çıkarıp yok edeceğiz” açıklaması Almanya’da nefret söylemi olarak değerlendirildi ve yoğun tepkiye neden oldu. çağrılmıştı.
Adalet Bakanı Buschmann mektubunda, “Olaylar, bazı Türk yetkililerin seçim kampanyası etkinliklerinde siyasi muhaliflere karşı bilinçli olarak insan onurunu zedeleyici bir dil kullanacaklarını gösteriyor. Bu hiçbir şekilde kabul edilemez ve özgürlüklerin açık bir ihlalidir.” niyet biter.”
“İzin zorunluluğu dikkatli uygulanmalı”
Buschmann, içişleri ve dışişleri bakanlarına yazdığı mektupta, yabancı yetkililerin meclis hukuku çerçevesindeki faaliyetlerine izin verilmesi zorunluluğunun titizlikle uygulanması ve kuralların Türkiye’ye -gerekirse bir kez daha- açıkça hatırlatılması gerektiğini vurguladı. -. .
2017 yılında Almanya’da yürürlüğe giren düzenleme ile AB üyesi olmayan ülkelerden gelen yetkililerin Almanya’da yaşayan vatandaşlarına yönelik resmi seçim kampanyası faaliyetleri Alman hükümetinin iznine tabi hale getirildi. Seçimlerden önceki üç aylık dönemde seçim kampanyası faaliyetlerine izin verilmez.
“Gri alanlar var”
Yeşiller Partisi’nin iç siyaset sözcüsü Lamya Kaddor, gazeteye yaptığı açıklamada, bu kurala rağmen “gri alanlar” olduğunu ve seçim faaliyetlerinin Türkiye temaslıları olan Alman dernek ve kuruluşları veya Türk bireyler aracılığıyla yapılabileceğini söyledi. resmi unvanı yoktur.
Türkiye’de çekişmeli geçmesi beklenen 14 Mayıs seçimlerinde Almanya’da kullanılacak oylar özellikle AKP ve Erdoğan için değerli bir rol oynayacak. 2018’de Almanya’da yaşayan seçmenlerin yüzde 64,8’i Cumhurbaşkanlığı için Erdoğan’a, milletvekili seçimleri için ise yüzde 56 civarında AKP’ye oy verdi.
DW/BK,JD